De zesde editie van het Nationaal Golf & Groen symposium 2019, voor het eerst gecombineerd met de TuRF-kennisdag, werd gehouden in Hotel Restaurant Oud London in Zeist. Met ruim 200 deelnemers was de bijeenkomst weer druk bezocht. Onder de deelnemers waren (assistent)hoofdgreenkeepers, bedrijfsleiders, managers, vertegenwoordigers van besturen, directies, baancommissies en opleidingsinstituten, onafhankelijke adviseurs, baanarchitecten en leveranciers. De jaarlijkse gespecialiseerde bijeenkomst, georganiseerd door de NGF, NVG, NGA en TuRF, voorziet daarmee duidelijk in een grote behoefte in alle geledingen van de sector.

Wat betekent de duurzame revolutie voor de golfsector? Die vraag stond centraal in de inspirerende presentatie van keynote spreker Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. Rotmans legde onder meer uit waarom het geen goed idee is om als golfsector in Den Haag te gaan protesteren.
Volgens de hoogleraar transitiekunde is er een digitale en duurzame revolutie aan de gang die qua impact te vergelijken is met de industriële revolutie. De golfsector heeft vooral met de duurzame revolutie te maken. Zoals bij elke transitie ontstaat er angst en chaos en de chaos leidt tot disrupties. Golf heeft vooral te maken met de disruptie (ontwrichting) van de ecologie. Rotmans spreekt van een ecologische crisis: de mens vernietigt in sneltreinvaart de natuur, met als consequenties klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Droge en warme zomers zoals die van 2018 gaan we eens in de drie tot vier jaar krijgen. Er komen niet alleen langere periodes van extreme droogte aan maar ook langere periodes van extreme natheid en kou.


Het verslag van het symposium kunt u hier downloaden
Agenda
Tweets