De Turf Grass Information File (TGIF): een onuitputtelijke bron van informatie, maar hoe krijg ik de informatie die ik zoek?

USGA Turfgrass file
In 1983 stemden de United States Golf Association ( USGA ) Turfgrass onderzoekscommissie en de Michigan State University (MSU) Libraries ermee in om een grote computerdatabase te ontwerpen en te ontwikkelen waarin alle publicaties op het gebied van recreatief gras worden gearchiveerd. Of het nu gaat om de aanleg van een sportveld, het voorkomen van schimmelziektes op een golfgreen of de drainagecriteria van een rugbyveld, alle kennis hierover is terug te vinden in deze database. Het project, bekend als de USGA Turfgrass Informatie File (TGIF), werd ondergebracht bij MSU. TGIF biedt snelle toegang tot turfgrassliteratuur die continu ververst wordt met jaarlijkse onderzoeksrapporten, congresverslagen, vakbladen, wetenschappelijke tijdschriften en nieuwsbrieven.
 
Meer dan 250.000 records!
Materialen geïndexeerd in de TGIF-databank omvatten artikelen uit peer-reviewed publicaties, technische rapporten en congresverslagen, handel- en vakpublicaties, lokale professionele nieuwsbrieven en populaire tijdschriften, alsmede monografieën, proefschriften, factsheets en brochures, software en webdocumenten. Het betreffen voornamelijk Engelstalige materialen.
 
Met ingang van februari 2015 zijn er meer dan 250.000 records in TGIF, met een geleidelijk toenemend aantal gekoppeld aan zogenaamde ‘full text bronnen’. Ongeveer 12.000 nieuwe records worden jaarlijks toegevoegd. Uiteindelijk zal de Turfgrass Information Center online toegang tot de complete publicatiegeschiedenis van de grasmatwetenschap bieden die teruggaat tot in de late 19e eeuw (of misschien eerder) door middel van TGIF. Sterker nog, veel van dit oudere materiaal werd al in TGIF vermeld, bijvoorbeeld alle USGA Green Section-periodieken gepubliceerd sinds 1921 zijn nu geïndexeerd en gekoppeld aan full text elektronische versies van binnenuit TGIF!
 
Via TURF naar TGIF
Via Turfgrass-sciences.com is de TGIF nog gemakkelijker te bereiken. Als geregistreerd TURF-gebruiker is de database onbeperkt te raadplegen. Hieronder een korte rondleiding om via turfgrass-sciences.com toegang te krijgen tot TGIF van Michigan State University.

Ga op www.turfgrass-sciences.com naar ONDERZOEKSDATABASE. Log in met de gegevens zoals verstrekt nadat  je je hebt aangesloten bij TURF. Vervolgens kom je op de portal naar Michigan State University.


Klik vervolgens op ‘click here to search TGIF’.


Accepteer de ‘Conditions and Terms of Use’ door te klikken op ‘I accept Conditions and Terms’.


Voer een zoekterm naar keuze in, in het Engels, bijvoorbeeld ‘overseeding’ (doorzaai).


Het zoekresultaat levert 3.486 records op. Veel documenten zullen toegankelijk zijn. Door op sommige titels te klikken, kom je soms echter alleen op de frontpagina van een document. Voor andere documenten moet je betalen voor je ze kunt downloaden.
 
Naast de TGIF-database kun je natuurlijk ook zoeken in de collectie van DTRF zelf. De DTRF-collectie kun je gebruiken met de zoekbox bovenaan deze pagina. Twee maal per jaar worden de toevoegingen aan de DTRF-collectie gedeeld met TGIF en zijn ze dus ook in de onderzoeksdatabase beschikbaar.
  

Onlangs verschenen artikelen
Agenda
Tweets